FORUM
- diskussioner, afstemninger mm ...
DmD-SHOP

Se også vores forum om emnet: Kopiering
MUSIK KOPIERING - HVAD SIGER MUSIKERNE SELV?

Stop kopieringen - før musikken dør ...

Vi har tilladt os at oversætte en samling etablerede udenlandske musikeres meninger om pirat-kopiering, P2P, CD-kopiering & MP3. Se nogen af de originale citater her: http://www.musicunited.org/3_artists.html
 

  Se de danske musikeres holdning til kopiering HER

Eminem, rapper: "Undskyld, men dengang jeg arbejdede 9 til 5, forventede jeg at få en lønseddel en gang om måneden. Det er det samme med musik. Hvis jeg putter hele min sjæl og mit hjerte ind i musikken forventer jeg at få belønning for det. Jeg arbejder jernhårdt, og samtidig kan enhver sætte en computer op og downloade mit arbejde gratis. Dette kan dræbe hele musikken og meningen med den. Det drejer sig ikke kun om penge. Det er også spændingen ved at gå ind i pladebutikken - du kan ikke vente til din favorit-kunstners nye CD's release-dato, spændingen ved at tage CD'en ud af æsken og sætte den i anlægget for at høre den ... Jeg har hørt alle de små ynkelige unger i medierne, som siger, at CD'erne er for dyre, og at det arbejdende folk ikke har råd til at købe dem. Jeg har været en arbejdende person, og jeg havde aldrig råd til en computer - men jeg købte og støttede altid de kunstnere, jeg kunne lide. Jeg købte Tupac's CD'er, jeg købte Biggie's CD'er, jeg købte Jay-Z's CD'er. Hvis man har råd til en computer, har man også råd til at købe min CD til 16 dollars."

Nelly, hip-hop kunstner: "Vi ser på piratkopiering som på tyveri - det er helt sort / hvidt for os: Enten betaler du - eller også betaler du ikke. Og lige nu betaler du ikke."

Elton John, sangskriver & sanger:  "Jeg elsker internettet, fordi det giver mulighed for kunstere at kommunikere direkte med deres fans. Men bundlinien må altid være respekt - og dermed betaling kunsternes arbejde. Jeg er meget imod piratkopiering - det er forkert at stjæle online fra kunsterne."

Shaggy, reggae-kunstner: "Jeg forstår godt at internettet kan hjælpe de mindre bands uden pladekontrakt. Internettet er et udstillingsvindue for mange bands, som ellers ingen ville have hørt om - og som ikke ville kunne ud på de store selskaber. Men samtidig skal der altså betales ... jeg mener, helt ærligt! Musik er hårdt arbejde. Jeg har været i militæret i 4 år, og jeg siger dig, at musikbranchen er hårdere. Vi har brug for en slags pension, mand. Og hvis ikke nogen snart finder en ide, sådan at kunsterne og musikerne får penge for deres arbejde, så er det overhovedet ikke nogen god ide at gå ind i musikbranchen - heller ikke for de ukendte orkestre uden kontrakt. For de vil naturligvis også gerne have penge for deres arbejde på et tidspunkt.

Stevie Wonder, legendarisk soul sanger og sangskriver: "Alle i musikbranchen må tage meget stærk afstand fra tyveriet af vores musik - ellers vil musikken & sangene snart være lige så lidt værd som affaldet i gaderne."

Shakira, grammy-vinder, latin pop sanger: "At lave et album er et holdarbejde, så når folk piratkopierer en kunstner påvirker det ikke kun kunstneren, men også alle de andre, der har medvirket på produktionen, fx. co-producererne, sangskriverne og musikerne. Sig nej til piratkopiering."

Lamont Dozier, legendarisk sangskriver: (har bl.a. skrevet: Stop! In The Name Of Love): "Siden internettet og CD-brænderen har gjort det muligt at piratkopiere musik, har jeg set min indtægt styrtdykke dramatisk. Det har været en gyselig oplevelse. Jeg takker derfor pladeindustrien for dens indsats imod piratkopieringen."

Trisha Yearwood: "En sangskriver er en håndværker lige så meget som en tømrer. Uanset om man skriver en sang eller bygger et hus - håndværkeren fortjener løn for begge dele. Men piratkopiering fratager sangskriverne, producerne og kunstnerne deres løn for deres håndværk."

Mike Stoller, legendarisk sangskriver: (har skrevet bl.a. Hound Dog): "Jeg vil nødig være en 17-årig sangskriver, som forsøger at komme indenfor i musikbranchen idag. De ulovlige tjenester på internettet truer ikke bare mig og min pension, men selve musikkens fremtid. Ved at fortsætte med at kopiere i stedet for at købe musik, skubber brugerne af de ulovlige tjenester os alle frem imod en tid, hvor der ikke mere vil være nogen sange, der er værd at dele." 

Brian Wilson, legendarisk stifter af Beach Boys: "Jeg ville aldrig selv hyre nogen til et arbejde og forvente jeg kunne få det gratis. Når folk køber eller modtager piratkopier får musikerne og sangskriverne ikke deres penge. Så enkelt er det. Hvis mine fans føler, at jeg ikke skal have retten til at kunne leve af mine sange, hvorfor skulle jeg så skrive sange?"

Mark Knopfler, Dire Straits: "Man kan lige så godt gå direkte ind i pladebutikken, tage CD'erne i lommen og gå uden at betale for dem."

Sarah Brightman: "Jeg værdsætter vores sande fans, som køber vores musik i stedet for at rippe internettet. Brug internettet til at checke musikken ud, men støt de kunstnere, I kan lide ved at købe deres musik."

Jonatha Brooke, sanger & sangskriver: "Jeg bliver i dårligt humør over piratkopiering. Jeg brugte 15.000 dollars på min website. Jeg betalte en person i halvandet år ud af egen lomme for at promovere mine sange. Og nu kommer der nogen unger med en ulovlig website og siger, at alle mine sange skal være gratis! De er bare små entreprenører, som prøver at lave penge på andre folks arbejde. Hvor er kunsternes penge? Jeg hører de folk, der henter musikken ulovligt sige, at de kun generer de store, onde pladeselskaber. Men hvor onde pladeselskaberne end kan være, så betaler de altså mine indspilninger, de betaler min promotion og de betaler min tour-support. Så siger de, at vi kan lave en ny forretningsmodel - ja, helt sikkert. Det er latterligt. De folk aner intet om, hvordan musikbranchen virker. For med mindre du er Alanis Morrisette eller Dave Matthews, tjener du intet på koncerterne. Jeg er nødt til at sælge CD'er for at få overskud. Den eneste grund til at tage på tour er at promovere CD'erne." 

Anastacia, sangerinde: "Det er særlig nedslående for unge musikere og sangskrivere som prøver at få foden indefor i musikbranchen. De får det hårdt. Jeg går ud fra, at man skal tage det som en kompliment at folk elsker din musik så højt, at de vil hente den online. Men tyveri er tyveri. Og hvis du virkelig kan lide en kunstner, så bør du hjælpe med at holde ham i live ved at købe hans albums."

Joshua Bell, verdensberømt violinist: "Jeg elsker musik. Jeg elsker også internettet. Uheldigvis er der med internettet kommet piratkopiering. Og det er ekstremt dårligt for musikken. Hvad kan man gøre for at stoppe piratkopiering? Nægt at deltage i det - så enkelt er det."

SKRIV DIN EGEN MENING - og læs de andres meninger HER

Læs også: Hvad koster det at lave en CD?