FORUM
Ris, ros, diskussioner, mm ...
DmD-SHOP

Afsendt:03-11-2007 15:54:13
Afsender:Klaus K
Email:kk@dmd.dk
Emne:Endelig en, der taler flokken imod ...
Tekst:
Det var en velsignelse for mig - omsider - at læse en kompetent engelsk musik kommentator, der går imod den bevidstløse messen om en nyt globalt "Musik som vand" koncept - i form af den verdensomspændende jukebox.

Min følelse skyldes naturligvis at jeg er næsten helt enig med kommentator Andrew Dubber:

Andrew Dubber's blog om "Musik som vand"

- i delvis dansk oversættelse her:

Andrew Dubber interview på MyMusic

Jeg synes ligesom han, at "Musik som vand" er en syg ide. Den vil dræbe al kunst i sig, og al musik der vil komme "ud af den hane" vil blive ensrettet og kedelig. Den vil tabe sin værdi, og blive til en slags muzak - fordi musikken vil blive noget vi alle tager for givet = den vil blive ligegyldig.

Det er meget vigtigt for værdien i musikken (ikke kun den økonomiske værdi, men også den kunstneriske værdi) at den IKKE bliver taget for givet af publikum & samfundet.

I samme øjeblik alle mennesker får adgang til alting, er det slut. Og efter kort tid er der ikke længere nogen folk, der ønsker at have det = det taber sin værdi for folk. Det er den situation, der opstår, når mennesker tager ting for givet.

Kunst skal være lidt besværligt at tilegne sig - ellers er det ikke længere kunst. Det er min påstand, at det sidste århundredes store musikalske genier (Hendrix, Beatles, Kurt Cobain osv) aldrig var kommet igennem til omverdenen gennem et sådant "vand"-system. Geniet havde fundet andre veje til publikum, for det unikke geni kan ikke kvantiseres til at være "lissom vand".

Vedr. Andrew Dubbers argument om, at denne ide ydermere vil passe de fire multinationale selskaber fint - tænk, at have sådan en "evighedsmaskine" med omsætning kørende - (man kan se deres lysende øjne for sig ;-)) - Ideen vil fjerne selskabernes incitamentet til at fremme det gode stykke musik fremfor det kendte.

Jeg tør slet ikke tænke på det bureaukratiske fordelings-helvede, der skal stables på benene for at dette kan forløbe "retfærdigt" - og på al det net-svindel, der vil opstå i selskaberne med henblik på at opnå det højest mulige antal afspilninger få at få en større del af den fælles kage ...

De folk, der har gennemtænkt "Musik som vand" ideen ved tydeligvis intet om hverken musik eller penge. De kender kun bruger oplevelsen ved at kunne fildele musikken - og tager den for givet. De anerkender ikke de enkelte kunstneres værdi.

Det skulle iøvrigt ikke undre mig særligt, om bagmændene til denne ide, selv har en mislykket fortid som kunstnere bag sig. Man kender vel godt det negative princip: Når man ikke selv kan blive succesfuld - så skal alle andre heller ikke kunne.

KK