FORUM
Ris, ros, diskussioner, mm ...
DmD-SHOP

Afsendt:05-10-2007 19:23:32
Afsender:Ole Husgaard
Email:osh@sparre.dk
Emne:erstatning - ikke bøder
Tekst:Det er forkert at sige at der er tale om bøder i denne sag - det er erstatning, som skal betales til rettighedshaverne af de 24 sange, som den dømte havde stillet til rådighed for download på Kazaa.

Det interessante ved netop denne sag er, at det er den første amerikanske sag der er afgjort af en jury.

Personligt synes jeg erstatningskravet er voldsomt. Det svarer til omkring DKK 46.000 for hver sang, der blev stillet til rådighed, eller omkring 5.000 gange så meget som hver sang kunne købes til online.

Desværre blev der for nogle år siden ændret i den amerikanske lov om ophavsret, så sådanne erstatningskrav er mulige uden at rettighedshaverne behøver påvise noget tab. Ændringen anses af nogle juridiske eksperter for at være forfatningsstridig, men det har endnu ikke været rejst for den amerikanske højesteret.

Problemet med den slags voldsomt høje erstatningskrav er, at rettighedshaverne får et incitament til at fortsætte en sag så længe der er den mindste chance for at vinde - også selvom alt tyder på at den sagsøgte ikke har fildelt (hvilket man har set med en række andre sager i USA). Samtidig må det frygtes at en række mennesker, som ikke har fildelt, indgår forlig og betaler rettighedshaverne p.g.a. risikoen ved det høje erstatningskrav, og de meget lave krav til bevisførelse i sådanne sager.