FORUM
Ris, ros, diskussioner, mm ...
DmD-SHOP

Afsendt:17-02-2008 23:32:10
Afsender:Ole Husgaard
Email:osh@sparre.dk
Emne:Kender du loven?
Tekst:Er du ikke bekymret over at bruge andres værker, selvom du tydeligvis ikke er 100% sikker på, om det er lovligt? Netop du burde jo kende loven på dette område, når du har så travlt med at argumentere for, at andre skal overholde den.

Afhængigt af, hvilken form for tilladelse du har fået til at bruge den pågældende gif-fil, kan tilladelsen trækkes tilbage.

Men uanset tilladelse eller ej, må jeg konstatere, at du ikke vil eller kan nævne navnet på gif-filens ophavsmand.

Du har tidligere fået dom for at overtræde ophavsretslovens §3, stk. 2. Jeg vil foreslå dig at læse hele denne paragraf, som begynder således: "Ophavsmanden har krav på at blive navngivet [...]", og huske på, at §3 ikke kan fraviges efter aftale med ophavsmanden.

Som loven er lige nu, er du nogenlunde sikker på ikke at blive sagsøgt, hvis gif-filens ophavsmand ikke kender til din udnyttelse af hans værk. Men der et et nyt direktiv IPRED2 på vej fra EU. Gennemføres det i den form det foreligger i lige nu, kan du idømmes op til tre års fængsel for at bruge værket, hvis du ikke kan identificere ophavsmanden. Og din egen brancheorganisation IFPI er blandt dem, som har lavet mest lobby-arbejde i EU for at få sådan en lovgivning gennemført.

Jeg skriver ikke dette for at rakke ned på dig, da jeg er sikker på, at du gerne vil overholde loven.

Mit argument er, at med de konstante stramninger og udvidelser af ophavsretten vi har set de seneste 13 år uden at det ser ud til at stoppe, vil vi uværgeligt ende med en ophavsret der er så uretfærdig, at den kan ramme alle, og reelt vil gøre det umuligt for den almindelige "lille" skabende kunstner at arbejde.