FORUM
Ris, ros, diskussioner, mm ...
DmD-SHOP

Afsendt:07-02-2008 09:26:21
Afsender:Ole Husgaard
Email:osh@sparre.dk
Emne:Decentraliseret bittorrent findes allerede
Tekst:"På sigt kan resultatet blive en ny og langt mere decentral struktur også i track-udvekslingen."

Det findes allerede, og understøttes af næsten alle torrents der kan downloades fra TPB. Teknologien kaldes DHT, og har eksisteret i flere år.

Så selvom TPB spærres, kan man stadig finde og hente TPB torrents ved at søge på Google. Og disse torrents virker stadig, hvis "private"-flaget ikke er sat, og din Bittorrent-klient understøtter DHT (de mest brugte klienter understøtter det allerede). Den eneste forskel er, at det kan tage et par minutter længere før der for alvor kommer fart din download.

Men at omgå spærringen hjælper ikke i længden på problemet. Det vil bare medføre mere effektive spærringer, som piraterne så også vil omgå. Den eneste effektive spærring vil være at have mikrofoner i ethvert privat hjem, som kan høre hvis der spilles ophavsretsligt beskyttet musik der ikke er lovligt indkøbt.

Men det største problem er efter min mening at spærringen vil lukke for det indhold, som legalt distribueres via TPB.

Jeg kender en, som har lavet en lang række dokumentarfilm og kortfilm, som han distribuerer via TPB. De fylder så meget, at han sandsynligvis ikke har råd til at betale hvad det koster hvis han skulle betale for at folk kunne downloade det direkte fra hans webside.

Et andet eksempel er, at Koda for nyligt har lavet en forsøgsordning, hvor medlemmer kan få lov til at frigive musik under ikke-kommercielle Creative Commons licenser. Albummet "Small Arm of Sea" fra Tone, udgivet fra pladeselskabet Urlyd er det første musik under denne forsøgsordning. Dette album ligger også på TPB, hvor det ikke koster kunstneren noget at distribuere. Men hvis denne mulighed lukkes, har folk kun mulighed for at downloade albummet direkte fra kunstnerens hjemmeside, hvilket koster kunstneren penge.

Jeg kan forstå, at der spærres for ulovlige kopier af musik. Men når der samtidig spærres for lovlig distribution af indhold så kunstnerne der vil distribuere dette indhold påføres ekstra omkostninger, som i nogle tilfælde vil tvinge kunstnerne til at undlade at distribuere deres værker som de ellers gerne vil, så er en vigtig grænse overskredet for mig.